ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Κραυγή αγωνίας των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών του νομού

Ανακοίνωση εξέδωσε η θεματική ομάδα αγροδιατροφής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν αυτές τις μέρες οι αγρότες του νομού, μετά τις τελευταίες βροχές.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αναφέρεται αναλυτικά:

Δραματικές συνθήκες βιώνουν αυτές τις μέρες οι αγρότες του Ν. Ηρακλείου. 

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να διασώσουν την φετινή παραγωγή των Αμπελιών τους, αλλά μάταια από ότι φαίνεται. 

Ανάλογα προβλήματα διαφορετικής έντασης αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί.

Για την Ελιά η παρατεταμένη ανομβρία και το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων του προηγούμενου χειμώνα σε συνδυασμό με το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας στην ελιά, οδήγησε σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανθοφορίας  και στην συνέχεια λόγω των καιρικών συνθηκών της Άνοιξης, έχουμε ως αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή έως μηδενική καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.

Για τα αμπέλια η κατάσταση είναι δραματική και ιδιαίτερα τα βιολογικά όπου τα μέσα προστασίας απέναντι στις ασθένειες είναι ηπιότερα.

Με τις καιρικές συνθήκες του Μαΐου, ευνοήθηκε στο έπακρο η εμφάνιση- διάδοση και ευδοκίμηση  κυρίως του Περονόσπορου αλλά και άλλων καταστροφικών μυκητολογικών ασθενειών,  όπως το Ωίδιο και ο βοτρύτης, με τεράστιες καταστροφές σε όλα τα μέρη του φυτού, κληματίδες , βλαστούς, φύλλα και κυρίως σταφύλια.

Παρά τις φιλότιμες και απεγνωσμένες προσπάθειες κυρίως των αμπελουργών, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. 

Σε πολλά αμπέλια η καταστροφή φτάνει στο 80-90%.

Εκπέμπουμε SOS  προς  την Περιφέρεια, τον ΕΛΓΑ, όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι οποίες πρέπει άμεσα να βγουν στην ύπαιθρο και να καταγράψουν τις ζημιές σε όλο τον Νομό.

Απαιτείται η συνεργασία όλων των Φορέων των αγροτών, του ΓΕΩΤΕΕ ΚΡΗΤΗΣ, της Επιστημονικής κοινότητας, των Βουλευτών κλπ 

Με την Πρωτοβουλία και τον συντονισμό της Περιφέρειας, να συνεργαστούν οι Δημόσιες  Υπηρεσίες και ο ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της σύνταξης ολοκληρωμένου φακέλου, με όλα τα δεδομένα των ζημιών ανά καλλιέργεια, με στόχο την πρέπουσα αποζημίωση των δικαιούχων, εξατομικευμένη ή οριζόντια και με την ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση. 

Ο φάκελος πρέπει να προωθηθεί στην συνέχεια προς το ΥΠΑΑΤ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωμή των παραγωγών. 

Οι αποζημιώσεις πρέπει να υπολογιστούν τόσο στο επίπεδο της απώλειας εισοδήματος λόγω μείωσης της παραγωγής, αλλά και στο επίπεδο της τεράστιας αύξησης του έκτακτου κόστους αντιμετώπισης της κατάστασης, που προστίθεται στο ήδη τεράστιο κόστος των καλλιεργειών, με τους επιπλέον ψεκασμούς και άλλες φροντίδες, που υποβάλλονται οι παραγωγοί αυτή την περίοδο για να διασώσουν ότι είναι δυνατόν διασωθεί.

Ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είμαστε δίπλα στον αγώνα και στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών.

Η Κρητική Αμπελουργία και Ελαιοκομία πρέπει να στηριχθεί με αποφασιστικότητα, είναι θέμα επιβίωσης όχι μόνο  για τους αγρότες ,αλλά για ολόκληρη την Κοινωνία της Κρήτης.

Να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και προέρχονται είτε από Κοινοτικούς Ευρωπαϊκούς πόρους είτε από Εθνικούς πόρους.

Παλεύουμε για την Αλλαγή και τον εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και αποζημιώσεις για τα αίτια των καταστροφών που οφείλονται στην Κλιματική κρίση .

Η κατάσταση στον Πρωτογενή Τομέα έχει πάψει πλέον να είναι κρίσιμη έχει φτάσει σε αδιέξοδο με την πολιτική της Κυβέρνησης «του πάμε κι όπου βγει» ,  αφού η έλλειψη σχεδίου, οι διευκολύνσεις των ημετέρων, η τεράστια  αύξηση του κόστους παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών, οδηγεί στην επισφαλή  συνέχιση της αγροτικής παραγωγής και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τους αγρότες, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε  να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί